Πειθαρχική Απόφαση Αθλητή Παναγιώτη Κουζή 1/2019

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 3/2019

Η Πειθαρχική Επιτροπή της Αθλητικής Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας της Ελλάδας (Α.ΜΟΤ.Ο.Ε.) αποτελούμενη από τους δικηγόρους Αθήνας, Θοδωρή Ραχιώτη ως Πρόεδρο και Γιάννη Τσακανίκα και Κατερίνα Δάφνη ως μέλη, συνήλθε στις 10 Απριλίου 2019 στην Αθήνα για τη συζήτηση της υπόθεσης του αθλητή κ. Παναγιώτη Κουζή, ο οποίος παραπέμφθηκε στην Επιτροπή με την από 2 Απριλίου 2019 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Η εξεταζόμενη υπόθεση έχει ως αφετηρία την από 30/3/2019 αναφορά του μέλους της Επιτροπής Motocross της Ομοσπονδίας κ. Γιώργου Κανελλόπουλου η οποία περιήλθε στο Δ.Σ στις 1/4/2019, με την οποία διαβιβάζεται η καταγγελία των κ.κ. Ειρήνης Τουρατζίδη, Γεώργιου Αραμπατζή, Λάζαρου Σαββίδη, Αντώνη Θεολόγη, Θ. Γλυκογιάννη και Γεώργιου Τζουγκράνη σύμφωνα με την οποία, στις 30/3/2019 ο αθλητής του Σωματείου ΦΙΑΜ Παναγιώτης Κουζής κατά τη διεξαγωγή του 3ου αγώνα του ΠΠΜΧ 2019 στη Χαλκίδα, μετά το τέλος του β’ σκέλους της κατηγορίας ΜΧ1, φέρεται να αναφώνησε δυνατά ενώπιον πλήθους κόσμου τη φράση «Γαμώ τη Βουλγαρία σας, σας γάμησα το σπίτι».

Κατά τη συνεδρίαση παραστάθηκε αυτοπροσώπως ο ελεγχόμενος αθλητής κ. Παναγιώτης Κουζής, κατέθεσαν οι μάρτυρές του κ.κ. Ελισάβετ Ξενάκη και Μενέλαος Κοντογιάννης, και διαβάστηκε το από 5/4/2019 απολογητικό υπόμνημα του Παν. Κουζή και οι έγγραφες καταθέσεις των κ.κ. Λάζαρου Σαββίδη και Γιώργου Τσουγκράνη.

Από τη συνεκτίμηση των ανωτέρω στοιχείων η Επιτροπή κατέληξε στην εξής κρίση :

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις και την απολογία του αθλητή προέκυψε ότι ο τελευταίος, στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο σκελών του αγώνα της κατηγορίας ΜΧ1 στις 30/3/2019 είχε πληροφορηθεί από τη μάρτυρα και μέλος της ομάδας του κ. Ελισάβετ Ξενάκη ότι η κα Ειρήνη Τουρατζίδη (η οποία ως μέλος της ομάδας του αθλητή γιου της Γιάννη Τουρατζίδη, επίσης αγωνιζόμενου στην κατηγορία ΜΧ1 βρίσκεται συστηματικά στο χώρο των μηχανικών) είχε κατά τη διάρκεια του α’ σκέλους καταφερθεί εναντίον του με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς (τους οποίους φυσικά ο ίδιος δεν αντιλήφθηκε). Για το λόγο αυτό, μετά τον τερματισμό του β’ σκέλους του αγώνα ο ελεγχόμενος αθλητής προσεγγίζοντας το χώρο των μηχανικών με πρόθεση να ανταποδώσει στην κα Τουρατζίδη την προσβολή που (κατά τις ανωτέρω πληροφορίες του) είχε δεχθεί, παραδέχτηκε ότι απευθύνθηκε προς αυτή με τη φράση «Γαμώ τη Βουλγαρία σου», η οποία έγινε αντιληπτή και από τους λοιπούς παρευρισκόμενους. Πλην όμως, το γεγονός ότι ο αθλητής φορούσε προστατευτικό κράνος, βρισκόταν πάνω στην εν λειτουργία μοτοσυκλέτα του, πλησίον άλλων μοτοσυκλετών που συνέβαλλαν στο θόρυβο, δημιούργησε στους καταγγέλλοντες την εντύπωση ότι αυτός απευθύνθηκε συλλήβδην προς τους εκ Μακεδονίας παρευρισκομένους με το γνωστό, γηπεδικής προέλευσης υβριστικό χαρακτηρισμό. Το γεγονός πάντως, ότι ο ελεγχόμενος αθλητής παραδέχεται ότι έχει απευθύνει την εν λόγω προσβλητική φράση, η οποία κατά την κρίση του μέσου ανθρώπου πλήττει τα πατριωτικά αισθήματα του όποιου αποδέκτη της, είτε πρόκειται για μεμονωμένο άτομο (η κα Τουρατζίδη κατά τους ισχυρισμούς του ελεγχόμενου) είτε συλλήβδην για τους εκ Μακεδονίας παρευρισκόμενους, αποδεικνύει την τέλεση της παράνομης πράξης που του αποδίδεται.

Γίνεται ειδική μνεία ότι ο ισχυρισμός του αθλητή πως στο αμέσως προηγούμενο διάστημα είχε δεχθεί προσβολές, υβριστικά σχόλια και άλλους χαρακτηρισμούς από μέλος της ομάδας συναθλητή του δε συνιστά ελαφρυντική περίσταση, αφού, δεδομένης και της εμπειρίας του ελεγχόμενου αθλητή ο οποίος αγωνίζεται για τουλάχιστον δέκα πέντε χρόνια στο αγώνισμα του motocross, αυτός όφειλε να επιδείξει σύνεση, αθλητικό πνεύμα και ψυχραιμία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η Επιτροπή έχει την άποψη ότι η συμπεριφορά που αποδίδεται από τον ελεγχόμενο αθλητή στην κα Ειρήνη Τουρατζίδη, μέλος της ομάδας συναθλητή του, ενδεχομένως να αποτελεί παραβίαση του αρ. 41 του ν. 2725/1999 δεδομένου ότι κάθε πρόσωπο που παρευρίσκεται ή συμμετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα και με οποιοδήποτε τρόπο στην εν γένει αγωνιστική δραστηριότητα των αθλητικών σωματείων, οφείλει να τηρεί τους νόμους και τους κανόνες του φιλάθλου πνεύματος και αν υποτεθεί αληθής ενδεχομένως να επισύρει πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος του αθλητή κ. Ιωάννη Τουρατζίδη δεδομένου ότι κατά το άρθρο 4.23 ζ του Γενικού Κανονισμού Αγώνων ΜΧ 2019 κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν σε βάρος των αθλητών και για παραπτώματα των συνοδών τους.

Κατά τα ανωτέρω αποδείχτηκε ότι ο ελεγχόμενος αθλητής κ. Παναγιώτης Κουζής προέβη σε δημόσια δήλωση ικανή να διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή αθλητικής συνάντησης και να πυροδοτήσει ένταση μεταξύ των φιλάθλων και ειδικότερα χρησιμοποίησε έκφραση η οποία προσβάλλει την εθνική ταυτότητα του όποιου αποδέκτη της, παραβιάζοντας έτσι τις διατάξεις των άρθρων 41 και 41 ΣΤ του ν. 2725/1999 και για το λόγο αυτό πρέπει να τιμωρηθεί με την ποινή που ορίζεται στο διατακτικό.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Η Πειθαρχική επιτροπή της ΑΜΟΤΟΕ :

(α) Τιμωρεί τον αθλητή του Σωματείου ΦΙΑΜ Παναγιώτη Κουζή με την ποινή του αρ. 26 παρ. 2 του Καταστατικού της ΑΜΟΤΟΕ, δηλαδή με προσωρινό αποκλεισμό από τέσσερις (4) αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross της ΑΜΟΤΟΕ.

(β) Αναστέλλει την εκτέλεση της ποινής για χρονικό διάστημα δύο ετών, δηλαδή μέχρι τις 9 Απριλίου 2021, υπό την προϋπόθεση ότι στο εν λόγω χρονικό διάστημα δε θα επιβληθεί στον αθλητή άλλη πειθαρχική ποινή από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΑΜΟΤΟΕ για οποιοδήποτε παράπτωμα. Σε περίπτωση που εντός του χρόνου αναστολής του επιβληθεί νέα πειθαρχική ποινή, η αναστολή θα αρθεί και ο αθλητής θα υποστεί και τις δύο ποινές.

(γ) Διαβιβάζει προς το Διοικητικό Συμβούλιο το απολογητικό υπόμνημα του ελεγχόμενου αθλητή κ. Παναγιώτη Κουζή με το ερώτημα αν πρέπει να διαταχθεί πειθαρχική έρευνα σε βάρος του αθλητή κ. Ιωάννη Τουρατζίδη για όσα φέρεται να έχει τελέσει η συνοδός του, κα Ειρήνη Τουρατζίδη.

Η απόφαση αυτή διαβιβάζεται στη Γενική Γραμματεία της ΑΜΟΤΟΕ προκειμένου να εφαρμοστεί το αρ. 20 παρ. 2 του Καταστατικού περί έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2019

Για την Πειθαρχική επιτροπή της ΑΜΟΤΟΕ

Ο Πρόεδρος Τα Μέλη
Θοδωρής Ραχιώτης Κατερίνα Δάφνη
  Γιάννης Τσακανίκας