Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια του ελληνικού motocross με ματιές στον πρώτο αγώνα της Αναβύσσου

Το motocross, ή αλλιώς η αγωνιστική μοτοσυκλέτα, εμφανίστηκε ως ανάγκη ασυγκράτητων και τολμηρών αναβατών πριν 50 χρόνια σαν φέτος. Στην Ελλαδα, αυτό το χόμπι άρχισε να παίνει μία άλλη μορφή τη δεκαετία του 1960. Τότε οι μοτοσυκλετικές ανησυχίες εξελίχθηκαν σε σιρκουί μέσα στις πόλεις, σε αγώνες ταχύτητας σε αεροδρόμια, σε αναβάσεις και χωμάτινες κυκλικές διαδρομές. Οι αναβάτες εκείνης της εποχής έτρεχαν σε κάθε συνθήκη και κάθε κατηγορία, ενώ σήμερα το motocross έχει εξειδικευτεί πλήρως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το motocross εδραιώθηκε από την FIM, το 1952 με το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των 500cc.

Τα Εθνικά πρωταθλήματα ξεκίνησαν επίσημα από την Ε.Λ.Π.Α. στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μιας και το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν πραγματικά μεγάλο και συγκινητικό. Για την ιστορία, πριν το επίσημο Ελληνικό πρωτάθλημα motocross το 1972, είχε διεξαχθεί ο αγώνας της Αναβύσσου, στις 15 Αυγούστου το 1971 που ήταν ένας αγώνας επίδειξης. Συμμετείχαν πολλοί αναβάτες από πολλές περιοχές της χώρας και ο αγώνας έγινε με από 150cc έως 200cc και από 200cc έως 250cc.Για τη διεξαγωγή του πρώτου επίσημου αγώνα βοήθησαν πολλοί άνθρωποι και εταιρείες. Το περιοδικό 4 ΤΡΟΧΟΙ συνέβαλε στο στήσιμο του αγώνα και το υποστήριξε ως χορηγός εποικοινωνίας. Η Ε.Λ.Π.Α. διέθεσε τα χρονόμετρα και είχε τη συνολική επίβλεψη. Η PirelliHellas Α.Ε. ήταν χορηγός και όλη η κοινότητα της Αναβύσσου προσέφερε όλα τα υλικά που χρειάστηκαν.

Οι αναβάτες Μιλτιάδης Κατρίνης, Γιάννης και Ευάγγελος Τόγελος και ο  Παναγιώτης Αποστόλου σχεδίασαν την διαδρομή και έστησαν την πίστα. Οι αναβάτες που συμμετείχαν ήταν 19, αν και θα ήταν περισσότεροι μιας και υπήρξε ένα πρόβλημα στη διάθεση των χωμάτινων ελαστικών. Τον αγώνα υποστήριξαν θερμά και οι αντιπροσωπείες μοτοσυκλετών φέρνοντας ειδικά μοντέλα για τον αγώνα με την MZ να έχει τρεις μοτοσυκλέτες, την Yamaha τρεις, την Kawasaki δύο, η MV Agusta επίσης δύο ενώ συμμετείχαν οι Jawa/CZ, Bultaco Pursang και Bultaco Sherpa. Η Kawasaki μάλιστα έβαλε και ένα ξεχωριστό έπαθλο για τον αναβάτη που θα πετύχαινε τον ταχύτερο γύρο στον αγώνα, έπαθλο που κέρδισε ο Αλέξανδρος Τσατσαρώνης με Yamaha DT250.

Για να πάρετε μία γεύση για το πώς ήταν ο πρώτος αγώνας, αξίζει να αναφερθεί ότι η εκκίνηση και ο τερματισμός γινόταν με την πτώση της σημαίας, η διάρκεια των αγώνων ήταν με γύρους, τα σκέλη της κάθε κατηγορίας προέκυπταν σε συνάρτηση με τα δοκιμαστικά του αγώνα και τα αποτελέσματα καθορίστηκαν βάσει των γύρων και του συνολικού χρόνου των αναβατών σε κάθε σκέλος.

 

Πηγή φωτογραφιών: mxin.gr