Απόφαση Πειθαρχικής Επιτροπής για κ. Νικόλαο Λυρίου

Αριθμός απόφασης 1/2017

Η Πειθαρχική Επιτροπή της Αθλητικής Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας της Ελλάδας (Α.ΜΟΤ.Ο.Ε.) αποτελούμενη από τους δικηγόρους Αθήνας Θοδωρή Ραχιώτη, Κατερίνα Δάφνη και Γιάννη Τσακανίκα, συνήλθε στις 25 Οκτωβρίου 2017 στην Αθήνα για τη συζήτηση της υπόθεσης του αθλητή του Σωματείου – μέλους της ΑΜΟΤΟΕ «Λέσχη Μοτοσυκλέτας Ρόδου ΙΚΑΡΟΣ», ο οποίος παραπέμφθηκε στην Επιτροπή με την από 30 Ιουλίου 2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Η εξεταζόμενη υπόθεση ξεκίνησε με την από 18 Ιουλίου 2017 έγγραφη καταγγελία του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «Όμιλος Φίλων Μοτοσυκλέτας Γιαννιτσών» προς το ΔΣ της ΑΜΟΤΟΕ σύμφωνα με την οποία, στις 25 Ιουνίου 2017, κατά το χρόνο των απονομών των επάθλων του 7ου αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος motocross, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά, ο ελεγχόμενος αθλητής φέρεται να προσήλθε συνοδευόμενος από τον πατέρα του Σταμάτη Λυρίου στο χώρο της Γραμματείας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για ποινή που του είχε επιβληθεί από το Συμβούλιο Αγωνοδικών, διέκοψε τη διαδικασία των απονομών, διαπληκτίστηκε λεκτικά με τον αλυτάρχη του αγώνα Κων/νο Σαπαντζή, τον οποίο απείλησε, ενώ ο Σταμάτης Λυρίου φέρεται ότι προσπάθησε να εκτοξεύσει πυροσβεστήρα προς το μέρος των στελεχών του αγώνα.

Συνοδευτικά προς την ανωτέρω καταγγελία, τέθηκε στη διάθεση της Επιτροπής και η από 19 Ιουνίου επιστολή του εκπροσώπου της εταιρείας ΚΤΜ κ. Ιάσονα Μπιζιργιάννη, ο οποίος εκθέτει ότι ο αθλητής «έπιασε τον άνθρωπο της διοργάνωσης με επιβλητικό τρόπο για να του δείξει το αποδεικτικό βίντεο και αμέσως επενέβη ο κ. Μελετιάδης Χριστόφορος μέλος της διοργάνωσης ο οποίος όξυνε την ένταση και άρχισε λεκτική διαμάχη και σπρωξίματα» Για την εμπλοκή του κ. Σταμάτη Λυρίου ο συντάκτης της επιστολής αναφέρει ότι «για να αμυνθεί πήρε έναν πυροσβεστήρα, όχι για να τους χτυπήσει αλλά για να τους απωθήσει, τραβώντας την περόνη…»

Το ανωτέρω υλικό τέθηκε στη διάθεση του ελεγχόμενου αθλητή και προσδιορίστηκε η Τετάρτη 25/10/2017 ως ημερομηνία συζήτησης της υπόθεσης, κατά την οποία η Επιτροπή έλαβε υπ’ όψη της τις προφορικές καταθέσεις του Αλυτάρχη του αγώνα κ. Κωνσταντίνου Σαπαντζή, του Προέδρου του καταγγέλλοντος Σωματείου κ. Σαπαντζή Θεόδωρου, του Κριτή κ. Μελετιάδη Χριστόφορου και του ιδίου του καταγγελλόμενου αθλητή κ. Νικολάου Λυρίου, όπως και το απολογητικό υπόμνημά του και την έγγραφη κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα κ. Μενέλαου Κοντογιάννη.

Από τη συνεκτίμηση των ανωτέρω η Επιτροπή κατέληξε στην ακόλουθη κρίση:

Κατά τη διάρκεια του εν λόγω αγώνα επιβλήθηκαν αγωνιστικές ποινές για παραβίαση κίτρινης σημαίας σε διάφορους αθλητές, μεταξύ των οποίων ο ελεγχόμενος κ. Νικόλαο Λυρίου, ο οποίος, μετά το τέλος του αγώνα και συγκεκριμένα κατά το χρόνο πραγματοποίησης των απονομών των επάθλων, στην προσπάθειά του να μεταπείσει τους υπεύθυνους του αγώνα για τον άδικο κατά τη γνώμη του χαρακτήρα της ποινής που του επιβλήθηκε, μετέβη στο χώρο της γραμματείας και των απονομών και απευθύνθηκε στον Αλυτάρχη σε έντονο ύφος, προσπαθώντας επανειλημμένα να του επιβάλει την παρακολούθηση βίντεο, συμπεριφορά η οποία σαφώς υπερέβη τα όρια της κοσμιότητας και της ευπρέπειας που πρέπει να επιδεικνύουν οι αθλητές γενικά και προς τα στελέχη του αγώνα ειδικότερα και προκάλεσε τις αντιδράσεις των παρευρισκομένων. Αποδείχτηκε επίσης ότι ο ελεγχόμενος αθλητής συνέχισε το διαπληκτισμό του με τους υπεύθυνους της διοργάνωσης με αποτέλεσμα το επεισόδιο να γενικευτεί με τη συμμετοχή και τρίτων προσώπων, όπως ο κριτής κ. Μελετιάδης Χριστόφορος και ο πατέρας του αθλητή κ. Λυρίου Σταμάτης, η οποίοι δεν αρκέστηκαν στις λεκτικές αντεγκλήσεις αλλά ο μεν πρώτος εκσφενδόνισε μπουκάλι με νερό και ο δεύτερος αποπειράθηκε ή τουλάχιστον απείλησε ότι θα εκσφενδονίσει έναν πυροσβεστήρα.

Από την εν γένει συμπεριφορά του ελεγχόμενου αθλητή, το ανάρμοστο της οποίας παραδέχτηκε και ο ίδιος ζητώντας συγγνώμη, προέκυψε ότι αυτός κινήθηκε εκτός των ορίων του φιλάθλου πνεύματος και επιδόθηκε σε λόγους

και πράξεις οι οποίες βρίσκονται στα όρια της άσκησης λεκτικής και φυσικής βίας. Παρέβη έτσι τη διάταξη του αρ. 130 («τήρηση φιλάθλου πνεύματος») όπως και αυτές των παραγράφων 1 και 2 του αρ. 41 του ν. 2725/1999 σύμφωνα με τις οποίες όφειλε, ως αθλητής «να τηρεί τους νόμους, τους κανονισμούς και τους κανόνες του φίλαθλου πνεύματος» και «Απαγορεύεται οποιαδήποτε δημόσια δήλωση ή άλλη ενέργεια αθλητών, προπονητών, μελών διοικήσεων αθλητικών σωματείων… που μπορεί να …. πυροδοτήσει την ένταση μεταξύ των φιλάθλων»

Ειδική μνεία γίνεται στο γεγονός ότι όπως αποδείχτηκε συμμετοχή στο επεισόδιο είχαν και άλλα πρόσωπα, πλην όμως η Επιτροπή επισημαίνει πως η τυχόν ευθύνη τρίτων δεν προσφέρεται για συμψηφισμό με τις ευθύνες του αθλητή, ο οποίος, ως κεντρικό πρόσωπο σε κάθε αθλητική διοργάνωση έχει αυξημένο καθήκον συμπεριφοράς με κοσμιότητα και σεβασμό προς όλους τους παρισταμένους.

Επειδή από το ως άνω αποδεικτικό υλικό η Επιτροπή κρίνει ομόφωνα ότι αποδείχτηκε η κατηγορία η οποία προσάπτεται στον ελεγχόμενο αθλητή και συγκεκριμένα ότι αυτός με λόγια και πράξεις κινήθηκε εκτός των αρχών του φιλάθλου πνεύματος και συμμετείχε σε επεισόδιο το οποίο δυσφημεί το άθλημα της μοτοσυκλέτας και τον αθλητισμό γενικότερα και για αυτό πρέπει να τιμωρηθεί όπως ορίζεται στο διατακτικό.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Η Επιτροπή τιμωρεί τον αθλητή του Σωματείου ΙΚΑΡΟΣ Ρόδου, κ. Νικόλαο Λυρίου με την ποινή του αρ. 26 παρ. 2 του Καταστατικού της ΑΜΟΤΟΕ, δηλαδή με προσωρινό αποκλεισμό από κάθε μοτοσυκλετιστικό αγώνα για χρονικό διάστημα ενός έτους, δηλαδή από την 1η Νοεμβρίου 2017  μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2018.

Αναστέλλει την εκτέλεση της ποινής για ίσο χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι στο εν λόγω χρονικό διάστημα δε θα επιβληθεί στον αθλητή άλλη πειθαρχική ποινή από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΑΜΟΤΟΕ. Σε περίπτωση

που εντός του χρόνου αναστολής του επιβληθεί νέα πειθαρχική ποινή, η αναστολή θα αρθεί και ο αθλητής θα υποστεί και τις δύο ποινές.

Η απόφαση αυτή διαβιβάζεται στη Γενική Γραμματεία της ΑΜΟΤΟΕ προκειμένου να εφαρμοστεί το αρ. 20 παρ. 2 του Καταστατικού περί έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2017

Ο Πρόεδρος                                                     Τα μέλη

Θοδωρής Ραχιώτης                                       Κατερίνα Δάφνη

Γιάννης Τσακανίκας