Ανασκόπηση της φετινής προσπάθειας του μόνου Έλληνα σε κατηγορία Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Γιάννη Περιστερά

To 2022 ήταν μια σημαντική χρονιά για τον Ελληνικό Αθλητισμό του Μηχανοκίνητου κόσμου της Μοτοσυκλέτας, καθώς για πρώτη φορά μετά το 1996 ένας Έλληνας οδηγός συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike WSBK! Ο 17χρονος Γιάννης Περιστεράς αγωνίστηκε στην κατηγορία WSSP300 με την Ιταλική ομάδα ProGP Racing Team με Yamaha R3.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε 8 Αγωνιστικές συναντήσεις με δύο Αγώνες σε κάθε πίστα, δηλαδή συνολικά 16 Αγώνες, με 30 οδηγούς από όλον τον κόσμο στις μόνιμες συμμετοχές και δύο οδηγούς σε κάθε Αγώνα ως έκτακτες συμμετοχές.

Το ξεκίνημα στην πίστα της Αραγκόν στην Ισπανία δεν πήγε όπως περίμενε ο νεαρός (16 χρόνων τότε) οδηγός που αναγκάστηκε να μείνει εκτός Αγώνα, λόγω προβλημάτων υγείας (γαστρεντερίτιδα) που δεν του επέτρεψαν να κάνει το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο.

Όμως στον επόμενο Αγώνα στο Άσσεν της Ολλανδίας ο Έλληνας οδηγός έδειξε την ταχύτητα, ειδικά στις Ελεύθερες Δοκιμές και τελικά εκκινώντας 32ος (λόγω πτώσης στις Κατατακτήριες) τερμάτισε 21ος, σημειώνοντας πολύ καλές επιδόσεις σε τελική ταχύτητα και χρόνο ταχύτερου γύρου, αλλά και σε κερδισμένες θέσεις μέσα στον αγώνα.

Στην Πορτογαλική πίστα του Εστορίλ ο Γιάννης έγινε 17 χρόνων και ήταν η μόνη πίστα στην οποία δεν είχε κάνει ποτέ ούτε ένα γύρο. Τερμάτισε 24ος, δίνοντας μάχη στο δεύτερο γκρουπ του Αγώνα.

Στο Ιταλικό Μιζάνο ο Γιάννης Περιστεράς έδειξε γιατί αξίζει μια θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μετά από μια εξαιρετική απόδοση και τον τερματισμό στην 16η θέση, λόγω προβλήματος με τα φρένα της μοτοσυκλέτας του, αφού προηγουμένως είχε δώσει τη μάχη μέσα στο πρώτο γκρουπ και μάλιστα έχοντας σημειώσει ταχύτερο γύρο αγώνα από τον αντίστοιχο του νικητή!

Στο Μοστ της Τσεχίας με συντηρητική επιλογή της ομάδας στα ελαστικά, όταν έπεσε βροχή στο ξεκίνημα του Αγώνα, τερμάτισε 18ος. Στην Γαλλία και το Μανί-Κουρς δεν κατάφερε να ακολουθήσει το ρυθμό του πρώτου γκρουπ και αρκέστηκε στην 22η θέση.

Στην Καταλονία και την πίστα της Βαρκελώνης ο Έλληνας οδηγός επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις και έμεινε στο γκρουπ των πρώτων οδηγών μέχρι δύο γύρους πριν το τέλος όταν το μπροστινό του ελαστικό είχε σημαντικό πρόβλημα φθοράς και τον έριξε στην 24η θέση. Ήταν όμως πολύ δυνατός και σε ταχύτερο γύρο και σε προσπεράσματα μέσα στον Αγώνα.

Στον τελευταίο Αγώνα της χρονιάς στο Πορτιμάο έκανε το καλύτερο δυνατό φινάλε, έδωσε τη μάχη για τη 12η θέση μέσα στο πρώτο γκρουπ και τελικά τερμάτισε μόλις 0.072 του δευτερολέπτου από την 15η θέση που θα του έδινε τον πρώτο του βαθμό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η διαφορά του ήταν 5.541 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή που είναι η μικρότερή του διαφορά όλη τη χρονιά, πέτυχε τον 9ο ταχύτερο γύρο του Αγώνα και έδειξε, όπως και στο Μιζάνο, ότι δεν έχει να ζηλέψει πολλά από τους πρωταγωνιστές της WSSP300.

Ήταν λοιπόν μια καλή πρώτη χρονιά, με δεδομένο ότι ήταν ανάμεσα στους τρεις οδηγούς (από τους 30) με τη μικρότερη αγωνιστική εμπειρία στις πίστες του Παγκοσμίου. Η βελτίωσή του φάνηκε και στην τελευταία αγωνιστική εκδήλωση της χρονιάς, που ήταν το Winter Cup στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου και έδειξε ότι οδηγικά, αλλά και από πλευράς φυσικής κατάστασης είχε μεγάλη διαφορά σε σχέση με το ξεκίνημα του 2022.

Ο στόχος τώρα είναι η καλύτερη δυνατή χειμερινή προετοιμασία ενόψει της δεύτερης χρονιάς του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WSSP300.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ – Οδηγός ProGP Racing:
Η πρώτη αυτή χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν σίγουρα ένα όνειρο για έναν Έλληνα οδηγό και μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος από τη συνολική παρουσία μου, μέσα και έξω από τις πίστες. Κατάφερα να δώσω το παρόν στο γκρουπ της μάχης για τις πρώτες θέσεις αρκετές φορές και τώρα ο στόχος είναι αυτό να γίνεται σε κάθε Αγώνα. Επίσης πρέπει να βελτιώσω την απόδοσή μου στον ένα γύρο για καλύτερες θέσεις στις Κατατακτήριες. Δεν κατάφερα να πάρω βαθμούς, όπως είχε κάνει ο κόουτς μου Γιάννης Μπούστας το 1996 και αυτός είναι ο νέος στόχος για το 2023. Θέλω να τον ευχαριστήσω για την υπομονή που χρειάστηκε στην προετοιμασία μας, όπως επίσης τον πατέρα μου Νίκο και όλους τους χορηγούς που βοήθησαν στο να γίνει πραγματικότητα αυτή η συμμετοχή.”

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΣΤΑΣ – Κόουτς:
Μπορώ να πω ότι ήταν μια χρονιά που ο Γιάννης είχε καλά δείγματα αγωνιστικής παιδείας και ακολούθησε ένα εντατικό πρόγραμμα προπόνησης, ειδικά από το καλοκαίρι και μετά. Φτάσαμε πολύ κοντά σε εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά αντιμετωπίσαμε και τεχνικά προβλήματα που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε με την ομάδα. Θεωρώ ότι μπήκαν οι βάσεις για να δούμε στο μέλλον έναν Έλληνα οδηγό να δίνει τη μάχη για τους βαθμούς σε κάθε Αγώνα και γιατί όχι τη μάχη του βάθρου. Σε αυτήν την κατηγορίας όλοι και όλα είναι πάρα πολύ κοντά.”

OMAR MENGHI – Ιδιοκτήτης ProGP Racing Team:
Ο Γιάννης ήταν μια πολύ ευχάριστη συμμετοχή της ομάδας μας φέτος και μέσα από τη δουλειά που κάναμε όλη τη χρονιά καταφέραμε να εκτιμήσουμε τις οδηγικές του αρετές και να δουλέψουμε πάνω στις αδυναμίες του. Μπορώ να πω ότι έχει την ταχύτητα και μπορεί να κάνει καλούς αγώνες και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε τη συνεργασία μας και το 2023. Θα προσπαθήσουμε να του δίνουμε πάντα μια ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα και με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία και τη βοήθεια στην ομάδα τον Γιάννη Μπούστα και τον Νίκο Περιστερά. Κοιτάμε μπροστά στο 2023.”